Kopjafa a nemzeti összetartozásért

Kopjafát avattak Tésenfán a templom előtti téren a trianoni békediktátum századik évfordulója alkalmából, a nemzeti összetartozás jegyében a Bőköz Fesztiválon.

Németh Zoltán helyi ács-és fafaragó mester munkája egy lebontott százötven éves ház gerendájából készült el hatvan munkaóra alatt. Az avatáson Bokor Géza polgármester köszöntője után Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője felidézte: száz évvel ezelőtt a trianoni döntés értelmében Magyarország lakóinak a száma 18,2 millióról, 7,6 millióra csökkent, 3,3 millió magyart rekesztettek ki a hazájukból. Ebben az időszakban jött létre a Baranya–bajai Szerb–Magyar Köztársaság, amelyet 1921. augusztus 14-én alapítottak, ez nyolc napig élt. 

A köztársaság területéhez tartozott Tolna vármegye déli, Somogy vármegye délkeleti része, Baranya vármegye háromnegyede és Észak-Bácska. Trianon után Baranya megye 1163 négyzetkilométert vesztett el a területéből. Majd zárásként Orbán Viktor miniszterelnök beszédéből idézett: „Megmaradtunk. Azt tettük, amit Széchenyi tanácsolt: a ránk dobált kövekből lépcsőt építettünk. Itt vagyunk Európa közepén – a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is. És nemcsak túléltük ezt az időszakot, de ma mi vagyunk a Kárpát-medence legnépesebb nemzete.” Dr. Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos az avatáson kiemelte, a Bőköz Fesztivál alkalmával az Ormánság nem csak kívülről mutatja meg értékeit, hanem kinyíltak a szívek, kapuk, porták. Találkozott mindez az idelátogatókkal, kultúránkkal. Majd arról beszélt, a magyar embereken múlik milyen falvakban, hazában, Európában szeretnének élni, gyermekeiket felnevelni, s rajtuk múlik az is, egy emberöltő múlva milyen lesz akkor a falu, a hazájuk és Európa. Hozzátette: a trianoni diktátum után száz évvel fontos megmutatni, a magyarság összetartozik határok nélkül, vannak közös értékei, kiáll azokért, létezik Tésenfán élő és alkotó Németh Zoltánja, aki ugyancsak ezt a példát erősíti azzal, hogy most az utókornak munkája nyomán kopjafát tudnak állítani a nemzeti összetartozás évében. Pataki András fesztiváligazgató Reményik Sándor Akarom című versét mondta el az ünnepségen, kiegészítve azt néhány ünnepi gondolattal.