Megnyílt a Bőköz fesztivál – Négy falu, harminchét helyszín, száz program

– Önök a fesztivál. Ettől másabb, izgalmasabb, érdekesebb ez az esemény, mint a többi magyarországi rendezvény, mert az ormánsági emberek mindennapi életének értékeiből áll és legyenek erre erre büszkék – erről beszélt dr. Nagy István agrárminiszter az V. Bőköz Fesztivál megnyitóján ma délután a Baranya megyei Kémesen. 

  A nemzeti összetartozás, a népi kultúra és a hagyományőrzés jegyében a jubileumi összművészeti rendezvénynek szeptember 3. és 6. között Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi ad otthont a Duna–Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt. Négy faluban harminchét helyszínen száz program várja az érdeklődőket a folklór, a népzene, a néptánc, az irodalom, a zene, a színház, az alkotó- és képzőművészet, a gasztronómia jegyében. A fesztivált dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, „a kultúra a mi életünk, s ez a fesztivál ennek a csodája.” Azért, mert azokról a fantasztikus értékekről szól, amelyeknek az ormánsági emberek nap, mint nap részesei és ezeknek hatása, ereje túlmutat a térségen. Kiemelte: a kormány célul tűzte ki, hogy a vidék környezeti, építészeti értékeit megóvja, felkarolja és fejlessze.


 A rendezvény védnöke, dr. Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a Bőköz Fesztivál találkozás. A települések a néprajzi, építészeti, gasztronómiai, hagyományteremtő és azokat megőrző kincseiket, örökségeiket mutatják meg, hogy az ide érkező magas kulturális értéket képviselő programok által mindezt tovább vigyék a fesztivál látogatói. Köszöntőjében visszatekintett a térség múltjára, hogy a tájegység az ártéri gazdálkodás megszűnése, a városiasodás, a parasztság polgárosodása és a trianoni döntés után zárt, segítségre szoruló, odafordulást igénylő országrésszé vált. Az elmúlt években tapasztalt örömteli újraéledés a fesztiválnak jelentősen köszönhető, s ez azt bizonyítja, a kultúrtájjal való együttélést csak az itteni emberektől lehet megtanulni.  
Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője örömmel üdvözölte, hogy a fesztiválnak köszönhetően több fejlesztés valósult meg a térségben – legutóbb orgonát avathattak Szaporcán – s meg tudták mutatni, hogy az Ormánság olyan helye a világnak, mely a magyar vidék értékei közé tartozik. Az új szervezők, Pataki András fesztiváligazgató és csapatának munkája pedig már most jelzi, érdemesnek bizonyultak arra, hogy rájuk bízták az idei rendezvény megvalósítását. Dr. Őri László, a Baranya megyei közgyűlés elnöke a négy falu polgármesterei, Szolykóné Pfeifer Gabriella (Kémes), Pál Csaba (Szaporca), Bokor Géza (Tésenfa), Németh Tamás (Drávacsehi) nevében is üdvözölte az idei fesztivált, kiemelve, hogy a megye mind a 301 települése nevében köszönti a rendezvényt, a közösségi programokat, amelyek túlmutatnak a térségen, hiszen Pécsről, Budapestről és távolabbról is érkeznek vendégek az eseményre.  

Pataki András, a fesztivál igazgatója arról beszélt, az a céljuk, hogy országos mintaprogramként a kultúra egész évben a helyi emberek életének a részévé váljon és ez hatással legyen a falvak társadalmi fejlődésére. Ezen túlmutat a fesztivál létezése, amely természetesen örömteli, hiszen ezzel is tudják szolgálni a közösséget. Bejelentette: ősztől dr. Várszegi Tibor befogadó színházi előadásokat szervező MaloM-programjának köszönhetően minden harmadik hétben egy-egy településen színházi előadásokat rendeznek. Szándékuk, hogy a négy település közössége egységes stratégiával álmodja tovább a jövőjét, s ezzel hatással legyen a térség turisztikai, gazdaság fejlődésére.
A szervezők szándéka szerint az ingyenes rendezvény minden korosztálynak kínál programokat a legkisebbektől a legnagyobbakig: gyerekeknek, felnőtteknek és családoknak is a műfaji sokszínűség, a minőség és az igényesség jegyében. A megnyitón a Kalász Banda lépett fel. A részletes programokról a fesztivál honlapján olvashatnak az érdeklődők.