Rocklegendák acélos erővel

Acélos erővel, hittel, tiszta szívvel, pántokat repesztő, falakat bontó, tetőket repítő energiával érkeztek a magyar rock legendái Kémesre, hogy megidézzenek egy olyan korszakot, amikor a műfaj a színházakat hódította meg. Az Atilla fiai Társulat fellépése a Bőköz Fesztiválon telitalálatnak bizonyult. 

Talán kevesen tudják, a zenekar neve 27 éves. Ekkor mutatták be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Szörényi Levente rockoperáját Atilla – Isten kardja címmel. A műben Atilla fiait, Ellákot, Gyengiziket és Csabát Rudán Joe, Mr. Bazáry és Kalapács József alakította. Ők hozta létre mintegy húsz évvel később az Atilla Fiai Társulatot. A csapathoz tartozik Varga Miklós, a magyar rockzene legendája, aki mindörökké István, a király a közönség szemében – persze csakis másik slágere után –  Európából. A csapat játssza a nemzeti rockoperák, az István, a király, az Árpád népe, az Egri csillagok művek nagy dalait, Kormorán-és Pokolgép-számokat, és nem hagyják ki a József Attila  szellemiségét megidéző Tiszta szívvel klasszikust, amelyet a Kex együttes és Hobo Blues Band is műsorán tartott. Atilla fiai pedig jöttek, láttak, győztek és taroltak a Bőköz Fesztiválon. Bizonyították, hogy az elpusztíthatatlannak hívott rockzene valóban örökéletű.

A hazai költészet és dalszövegírás kincsei, a kemény műfaj acélos ereje, tartása pedig mindig szilárd alap ehhez. Hívhatnák ezt a stílust mély gyökerű fának, szerteágazó kapcsolódási pontokkal. A színpadon már ugyan őszbe fordult hajú zenészek, énekesek közvetítik, játsszák a dalokat, ha az átlag életkor akarnánk kiszámolni, jelentős szám jönne ki, de akárcsak a Rolling Stonesnál, ez itt nem számít. Ha Hamvas Bélát kicsit átírjuk, akkor ez ebben az esetben így hangzana: a végén nem marad más csak Isten és az Atilla fiai Társulat. A rocklegendáknak elhihetjük ezt a műfajt. Tiszta (rock)szívvel. V.R.