Új kulturális célok az Ormánságban

– Lehoztuk a meccset. Ez jó alapot jelent ahhoz, hogy jövőre az Európa-ligában játszhassunk – így értékelte Pataki András, az V. Bőköz Fesztivál igazgatója a szeptember 3. és 6. megrendezett négy Baranya megyei településen, Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben zajlott összművészeti eseményt. Az idei Bőköz Fesztivált Pataki Andrásnak a vezetésével új szervezőcsapattal rendezte meg Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi és a Duna-Dráva  Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpont.

A nemzeti összetartozás, a népi kultúra és a hagyományőrzés jegyében a négy faluban harminchét helyszínen mintegy száz program várta a közönséget. A folklór, a népzene, a néptánc, az irodalom, a zene, a színház, az alkotó- és képzőművészet, a gasztronómiai jegyében élénk, várakozáson felüli érdeklődés mellett zajlott le a négynapos ingyenes kulturális eseménysorozat.

A kémesi nagyszínpadon emlékezetes, nagy sikerű koncerteket adott másokkal együtt Szabó Balázs és bandája, Kalapács József , Rudán Joe, Varga Miklós vezetésével az Atilla Fiai Társulat. Nagyszabású szvingshow-t tartott a soproni a Local Vintage Company. A szaporcai Hétöles-tó színpadon Kollmann Gábor Band kiegészülve Wolf Katival és Urbán Orsival varázsolta el a közönséget. A rendezvényen fellépett a magyar dzsessz zongorázás kiválósága, Binder Károly, aki Varga Gáborral zenélt együtt.

Tésenfán Vastag Tamás színvonalas szvingkoncertje nagyon sokakat vonzott. Akusztik stand-uppal érkezett Váray László, aki szintén remek hangulatú fellépéssel színesítette az eseményt. A Pannon Cigányzenekar, a  Mecsek és a Sopron Táncegyüttes szintén közönségsikert ér el. Mindemellett  NépmesePont, Versmondó Szalon, táncház, kirakodóvásár, helyi értékek és mesterségek bemutatója is szerepelt az esemény gazdag kínálatában. A fesztivál minden korosztály számára nyújtott változatos, színes programokat. – A legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy a pandémiás helyzetben zökkenőmentesen tudtuk megrendezni a fesztivált és kulturális felüdülést nyújthattunk a közönségnek. Megtartottuk a rendezvény összművészeti jellegét, megvalósultak a tervezett programjaink, bőséges kínálatot nyújthattunk.

Kaptunk visszajelzéseket, hogy sokak szerint több néző volt mint tavaly, de ezt nem tartom fontosnak és iránymutatónak. A világjárvány miatt nem is fogalmaztunk meg ilyen jellegű elvárásokat. Az volt számunkra a fontos, hogy a jövőre nézve megtölthessük olyan tartalommal, filozófiával, üzenettel, minőséggel az eseményt, amely segíti azt a törekvésünket, a négy település közössége egységes stratégiával álmodja tovább a jövőjét és mindez országos mintaprogramként hatással legyen a falvak társadalmi fejlődésére.

Szeretnénk, ha a kultúra egész évben az itt élő emberek részévé váljon. Az idei fesztivál megrendezése alkalmat adott alapjaiban megismerni a lehetőségeket ehhez. Az itt tapasztalt összefogást, a települések együttes akaratát látva minden együtt áll, hogy a fentiek szerint gondolkozzunk tovább, s ennek szellemében induljunk el egy új úton. Úgy fogalmaznám meg, most lehoztuk a meccset. Ez jó alapot jelent ahhoz, hogy jövőre az Európa-ligában játszhassunk – mondta Pataki András fesztiváligazgató a rendezvényt értékelve.     Az V. Bőköz Fesztivál fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere volt. A védnökök: dr. Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos és Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője.

V.R.