Villámkezű cimbalom királyok

Majdnem háromszáz húr lelkeken túl vibráló hangja és villámkezű cimbalom királyok határozták meg az V. Bőköz Fesztivál nulladik, azaz csütörtöki napjának esti, örömzenélést árasztó hangulatát Szaporcán a Bőköz Színpadon.

A Cimbalom Brothers – s ezúttal lehet szó szerint is érteni – csuklóból repítette a közönséget egy színes kavalkádba. Egy olyan világba, ahol a dzsessz, a klezmer, a balkáni muzsika, a csárdás, az erdélyi hangzásvilág, az autentikus magyar folk-és cigányzene lendületesen, fergetegesen, hangszeres bravúrokkal együtt mutatta az utat: magas-fokon csak magasan képzett muzsikusok képesek a varázslatra.  Az, hogy Unger Balázs cimbalmozása, műfajokat egyesítő játéka, nemzetközi hírű, s, hogy mellette a másik cimbalmos, Lisztes Jenő a világ legnagyobb koncerthelyszínein játszott Roby Lakatos zenakarával, s virtuozításával ámulatba ejtette a földrészeket, hab egy fantasztikus zenei tortán. Nemcsak a cimbalomnak jár a hungarikum cím, hanem bátran kiosztható nekik is, mert játékukkal kiérdemlik. Talán nem véletlen, hogy a nemzetközi világzenei piac legjelentősebb lapja, a brit SONGLINES a Songlines Music Awards 2020 (Songlines Zenei Díj) jelöltje volt a BEST GROUP kategóriában a Cimbalom Brothers Testvériség lemeze. Ebből az anyagból játszottak ízelítőt most a Bőköz Fesztiválon. Velük voltak természetesen testvéreik. Lisztes László nagybőgőzött, Unger Gergő gitározott nem akármilyen szinten.

Szaporcai koncertjükön villámgyors időutazásként, ismeretterjesztő módon villantották fel, hogyan használták a hangszert különböző műfajokban stílusokban a komponisták. Átiratok segítségével bemutatták, miként fejlődött a cimbalomjáték az elmúlt száz évben korokon, kultúrákon, stílusokon át. Közben pedig olyan fergeteges szólókat, témákat játszottak, hogy szalmabálákon ülő közönség egyik ámulatból a másikba esett. A Cimbalom Brothers egy remek, hangulatos, emlékezetes koncerttel bizonyította, a színpadon ők bátran feszíthetik a húrokat. Azok nem szakadnak el, hanem szolgálják őket. Kivételes zenei élményt garantálva. A cimbalom királyainak villámkezével együtt. 

V.R,

Vélemény, hozzászólás?