Ha Máté Péter bulizna

A zenei mágia legerősebb formája, ha az ember meghallgat egy Máté Péter-dalt. Elképzeli, a legenda hogyan bulizna mondjuk a Zene nélkül mit érek én? című örökzöldre, miközben Azt súgta a szél, hogy Hull az elsárgult levél, akkor is, ha Azért vannak a jó barátok, hogy egyszer véget tudjon érni a lázas ifjúság, főként, ha a szív eladó, a kispatak mindig rohan és énekel. Kósa Zsolt Tésanfán Pál Zsolt Kultúrkertjében idézte meg a magyar könnyűzenei élet halhatatlan egyéniségének a szellemiségét. Jókedvű tűzvarázslóként.

Kósa Zsolt különleges hangi adottságaira, magas szintű énekesi képességeire sokan felfigyeltek már az elmúlt évtizedekben. Klasszikus rockhang a hetvenes évekre hajazva. Írtak olyan jelzőt róla, hogy ő „Robert Plant és Ian Gillan magyar hangja”. Ezért kicsit furcsának tűnhet, hogy Máté Pétert énekelt, az ő világát választotta most, hogy megmutassa: a dal titka és az előadó mítosza megúlva, időtlenül kapcsolódhat egy másik előadó belső gondolataihoz, szándékaihoz.

Nem utánozni akarta Máté Pétert, hanem megmutatni, számára mit jelent, ha megidéz egy mítoszt, egy emléket. Nem nosztalgikusan, hanem mai köntösben. Milyen, ha legnagyobb, legismeretebb slágereit összefűzi, és képzeletbeli időutazásként úgy tálalja: most ő úgy bulizik, mintha Máté Péter tenné ezt a saját dalaira.  

A közönség pedig vele tette meg örömmel ezt a zenei kalandozást, énekelve, dúdolva, nosztalgiázva, remek hangulatban. A zene kapocs emberek között, létra ég és föld között, híd egy folyó felett, naplemente és napkelte az időben. Máté Péter és Kósa Zsolt útja ezen az estén kiválasztódott és találkozott. A dalok választanak évet, évszakot és helyet. Kósa Zsolt fellépése a Bőköz Fesztiválon ezzel a műsorával jó időben és jó helyen jött létre. Előadói energia, karizmatikus, hiteles énekesi teljesítmény kellett ahhoz, ami Máté Péternek és dalainak a zseniális titka volt: kimondta a kimondhatatlant, elénekelte, ami elénekelhetetlen a megnyitott szívekből, sorsokból. Kósa Zsolt vitte tovább mindezt abban a szellemiségben, amely egyben az övé is.

Jó bulit, jó dalokkal lehet igazán emlékezetessé tenni. Ebben ő bizonyult most nagy mágusnak.

(V.R)