Sinatra égi kapuja

Amikor az égi kapuk megnyílnak, Frank Sinatra szellemisége beköltözik Vastag Tamás szívébe, s mellettük zenél a Stúdió 11 Ensemble zenekar, akkor ebből lélektalálkozás, emlékezetes fesztiválkoncert, érzelemlépcsőfok számlálás történik, hiszen ez az én utam, azaz My Way.  A szaporcai Hétöles-tó színpadán szétbomló víztükörként hangzottak el legendás dalok. Egy olyan világot megidézve, ahol csak a lényeges, szenvedélyes dolgok tartósak, örökkévalók.

Vastag Tamás már a tavalyi fesztiválon is megvillantotta, hogy Frank Sinatra dalai, az előadó, az általa képviselt stíllus közel áll hozzá. Mennyire eggyé tud válni a szvinges, dzsesszes világgal, egy életérzéssel. Lehet, kevesen tudják, a fiatal előadó színpadon eljátszhatta Frank Sinatrát. Szomor György meghallotta egyszer, hogyan énekli a My Way című számot és azonnal írt, rendezett neki egy darabot a legendáról. Békéscsabán volt a bemutató, de játszották Budapesten, Szarvason, Székesfehérváron, sőt, Sopronban, 2013-ban a Volt Fesztiválra is meghívták az előadást. A dalok pedig azóta kísérik a veszprémi származású énekes és előadó életét. Sinatrával közös bennük az is, hogy mindketten tehetségkutatón tűntek fel, s mindegyikük kipróbálta magát a színjátszásban.  

Vastag Tamás most igazi zenekaros koncerttel, vendégfellépőkkel örvendeztette meg a közönséget. A nagy Sinatra-slágerek egyedi előadásmódja – belső töltet, elegancia, lazaság, sárm, vagányság, szenvedély, érzelmi mélység, energia – szvinglovaggá emelte ezen az estén az énekest. Tud bánni a hangjával, remekül képviseli egy műfaj ritmusát, hangulatát, technikáját. Mozgásában, jelenlétében ott hordozza, neki zsigeriben, vérében csörgedezik ez a stílus. Olyan zene és dal szól belőle, amilyenre ilyen fellépések alkalmával hangolja az életét, sorsát.


Sinatra dalai, világa azonban úgy erős általa is, ha olyan legendás zenekar áll mögötte, mint a magyar zenei élet kiválóságait felvonultató Stúdió 11 Ensemble. Az együttes a legmagasabb szinten képviselte a műfajt. Magasra repítenek játékukkal, hangszeres tuddásukkal, egységükkel bárkit, a nézőket pedig lenyűgözik ezzel. Mostani szereplésük  alátámasztotta, a zene ott születek meg, ahol a művészet eggyé válik a lélekkel. Ahol ők fellépnek.

A csapathoz és ehhez a koncerthez két dal elejéig csatlakozott Horváth Tamás trombitás, aki egyébként a Bőköz Fesztivál szervezőcsapatának is tagja. Játéka, jelenléte, a műfajhoz remekül illő tiszta harmoniákkal díszített kísérete, színes szólói nagy sikert arattak.

A koncert két meghívott énekesvendége pedig még tovább fokozta az amúgy is remek hangulatot. Stéphanie Schlesser francia musicalsztár egész lényével, páratlan énekesi tudásával, vibráló nőiességével hengerelt, akárcsak Papp Attila soproni színművész, aki nagyívű dalokat adott elő olyan könnyedséggel, hogy az ember nem a szaporcai égen kereste a csillagokat, hanem elég volt a színpadra néznie és ámulnia.

Bőközi szellemidézés zajlott a zene nyelvén, a láthatatlan szellemlovasok megjelentek a Hétöles-tó felett. Az előhívott arcok és legendák tekintetével, időtlenül, körforgásban, a holnap tikáért. Ez volt az ő útjuk a közönség vastapsa közepette. Sinatra égi kapuja Vastag Tamás és a My Way-koncert felett nyílt ki. Éjszakai fényverésben.

(V.R)