Megzenésített ételek

Konyha az egész világ, szakács benne minden férfi és nő, s ha főzés közben dalolni akarnak, akkor feltétlen ajánlott Szarka Gyula új lemeze. Miként vélekedtek a magyar költők az ételekről, a gasztronómiáról. A népszerű előadónak és zenekarának kémesi koncertjén ugyan végig esett az eső, aki viszont meghallgatta a jó hangulatú, humorral teleszőtt műsort, az gazdagabb lett igazi irodalmi kincsekkel, és persze azonnal éhessé vált.

Fotó: Kovács Zoltán

Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója a koncertek nélküli kényszerszünetet arra használta fel, hogy írt egy lemezt. Remek ötlettől vezérelve egy olyan témában, amely közérdeklődésre számot tartó mindenki számára, mégpedig az étkezésről és a főzésről. Az Ének a konyhából lemez nem szól másról, mint hogy költőink mit gondolnak kedvenc finom falatjaikról. József Attila Kenyérdal, Arany János A lacikonyha, Petőfi Sándor Dinsznótorban versei mellett Zalán Tibor Ballada a miskolci kocsonyáról és a Csabai vastagkolbász-receptnóta, Lackfi János Fogyókúrás panaszok, Dolák-Saly Róbert Randevú az étteremben munkái is szerepelnek az albumon. Az időközben elhunyt Szőcs Géza költeményei: A flekken vége és a Búcsúpohár is színesíti az összeállítást, amely nem nélkülözi a humort, a fülbemászó dallamokat.     

A kémesi koncert az eső és a hűvös idő ellenére is jókedvre derítette a hallgatóságot. A szellemes, parádés szövegek, a gasztrotörténeteket sem nélkülöző dalok felkonferálása, Szarka Gyula semmivel össze nem keverhető előadói stílusa, a ghymeses hangzásvilágú zene magával ragadta a közönséget. Létrehozta a kapcsot a színpad és a nézőtér között. Ehhez hozzájárult a zenekar magas színvonalú kísérete. Varga Bori fúvós hangszereken varázsolt, Nagy Szabolcs a billentyűk mögött mutatta meg milyen virtuóz játékra képes, Varjú Attila a dobok mögött adta a pontos, sokszínű ritmust, Bese Csaba basszusgitárral támasztotta alá a mélységet és magasságokat, Csiba Juli éneke, vokálkísérere pedig nagyon illett ehhez a hangulatú műsorhoz. Vidáman, könnyedén, remek technikával ékesítette fel a dalokat. 

Fotó: Kovács Zoltán

Az Ének a konyhából koncert valójában az életünkről szól, hiszen az étkezés létezésünk része, alapja. Az, hogy milyen színes, sokrétegű, izgalmas, változatos szellemi, irodalmi kincseinket rejtő ez a történet, Szarka Gyula műsora a legjobb példa rá. Főzni, öröm, enni gyönyörűség, búcsúzott a zeneszerző a közönségtől Kémesen. Mit lehet ehhez hozzátenni: Jó étvágyat a megzenésített ételeinkhez!

(V.R.)