Párizsi lélek, bőközi szív

És még az eső is elállt! – így búcsúzott nevetve Stéphanie Sclesser a lelkesen tapsoló kémesi közönségtől, miután közkívánatra, finálét nyújtó ráadásként megismételte Máté Péter Elmegyek című számát magyarul énekelve a Bőköz Fesztiválon. A dalt franciául annak idején Sylvie Vartan dolgozta fel, most a Párizsi éjszakák című produkció részeként hangzott el a francia sztárénekesnő előadásában zenekaros kísérettel. Egy olyan délutánon, amikor az ember az Ormánság kis falujában kapott ízelítőt abból, hogy eget érinti hanggal az tud, aki a földön képviseli a Napot, Holdat. és persze a Szajna menti szellőt.       

Fotó: Kovács Zoltán

Stéphanie Schlesser amikor Edith Piafot játszotta az Eiffel Torony Színházban, pár háztömbnyire lakott attól az épülettől, ahol a legendás művész született és gyerekeskedett. A hely szelleme megérintette. Ő pedig most Edith Piafot hozta el képzeletben Kémesre. Szereti énekelni a legenda dalait, jól is állnak neki ezek a számok és a francia sanzonok, musicalek. MIndebből ízelőt kapott  a közönség, akit egyáltalán nem zavartak a nyelvi korlátok. A francia nyelv ugyanis olyan kifejező, hangulatilag erős, hogy aki nem beszéli, atmoszféráját mégis átéli. A szerelem nyelvének is hívják, mert szenvedélyességet, magas érzelmi töltetet sugárzó gazdagsága mindenkire hat, aki hallja.

A Párizsi éjszakák összeállítás egy képzeletbeli zenei utazás a francia lélek, zenei kultúra sokszínűséget bemutatva, legendás előadók Edith Piaf, Charles Aznavour, Yves Montand, Lara Fabian szellemiségét megidézve. Stéphanie Schlesser pedig ennek a legkiválóbb képviselője.    

Fotó: Kovács Zoltán

Az énekesnő Kémesen is bizonyította, az életben nem lehet elrejteni a Napot, a Holdat, és az ő képzett, egyedi, sokszínű hangját, lényét. Nem véletlen, hogy nemzetközi musicalsztár, a világ színpadain számtalan emlékezetes szerepben bizonyította: előadói tehetsége, képessége olyan magas, akár a Himalája. Oda pedig tényleg csak a legjobbak, legkitartóbbak jutnak el.

A  hullámok moraját rejtő francia lelke, sorsa, élete most a dalok által találkozott a vendégszerető, vendégváró bőközi szívvel. Ebből pedig egy hangulatos, emlékezetes koncert keletkezett. Sok szép pillanattal, egy olyan soproni zenekar kíséretében – akik Vontszemű Miklós vezetésével, Horváth Tamás szervezésében remek partnerei, színvonalas zenei támaszai az énekesnőnek ebben a műsorban – hogy a fesztivál zárónapjának nagy sikerével fejeződött be a fellépésük.

A magyar származása Stéphanie Schlesser pedig megígérte a neki gratulálóknak, bármikor szívesen visszatér a fesztiválra. Amíg pedig ez nem történik meg, addig is gondoljunk Párizsra, az énekesnőre, a francia lélekre, erre a produkcióra, és Stéphanie hangjára, lényére. Mert az óceánok rejtélyét, a mélység titkát egy csepp víz is hordozza. Akárcsak a dalokét.

   (V.R.)