Harmónia Napirányban

Rátonyi Róbert Jazz Duója Kémesen – Az első koncert margójára

A  jazz nem szó: mentalitás. Így jellemzi Fodor Ákos a stílust, melynek jeles képviselője, Rátonyi Róbert zongoraművész lépett fel Kémesen a Bőköz Fesztiválon az első napon délután, első koncertként. Kísérője Boegán Péter dobos volt. A nyitányon elhozták mindazt, amitől ez a zene megunhatatlan: a harmóniát és az improvizációra épülő szárnyaló szabadságot.

Rátonyi Róbert a stílus nagy ismerője, és egyedi játékával kiemelkedő személyisége is egyben. Írt, komponált színházi-és reklám zenéket, főcím számokat. Dallamos, funky elemekkel átszőtt zenét játszik. Smooth jazzt képvisel. Ez a jazz egyik alstílusa, ami az R&B, a funk, a rock és a popzene hatásait is mutatja. Legutóbbi lemeze a Mellifluous című is ilyen.

Kémesen nagyon kellemes muzsikát játszottak Boegán Péterrel. Igazi fesztiválra hangolódó dallamokat, harmonikus témákat hoztak elő a számokból. Jól felépített melódiákkal lepték meg a nézőket. Olyan zenei világgal, melyet azok is szívesen hallgatnak, akik esetleg nem jazz rajongók. Letisztult, rendezett, színes, gördülékeny volt a duó műsora. Arányos, ezáltal erényes, s nem utolsó sorban igényes is maradt a játékuk. Egyes témák kibontásai, az improvizációk sem öncélúan éltek, hanem egyfajta egységben. Úgy lehetne jellemezni azt a hangulatot, atmoszférát, amit árasztott a produkció, mint amikor Az utolsó szamuráj című filmben az hangzik el: „Nincs tökéletes virág, mert minden virág tökéletes.” Rátonyi Róbert játékában a jazz tökéletes. Minden szépségével, izgalmával, megfejthetetlenségével, összhangjával együtt. Leült a hangszere mögé – akár egy festő az üres vászon elé – s megfestette a kémesi délutánt a jazz szépségével. A stílus harmonikus erejével, amikor a lelket a dallamok szabadsága viszi tovább bőközi Napirányba.

(V.R.)