Együtt álmodni a jövőt

Ormánsági polgármesterek és testületeik találkoztak

Találkoztak az ormánsági polgármesterek és testületeik a Bőköz Fesztiválon Szaporcán, az Eperfa Tájháznál. Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője örül annak, hogy a falvak jól éltek az eddigi kulturális pályázati, támogatási lehetőségekkel. 

A kulturális és földrajzi értékek felelvenítése, ápolása útján együttgondolkodásra, illetve összefogásra hívták meg Szaporcára az ormánsági polgármestereket és testületeiket a fesztivál keretében. Az, hogy hány településből is áll valójában az Ormánság, abban a résztvevők kiegyeztek, hogy negyven feletti ezeknek a száma.  

Fotó: Wölfinger Béla


A házigazda Pál Csaba, Szaporca polgármestere köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy az Ormánság kulturális hagyományai, természeti kincsei, épített örökségei ott lappanganak a falvakban, csak fel kell tárni azokat. Erre jó példa a Bőköz Fesztivál. A polgármester hozzátette, a minőségi kultúra jelenléte hozzájárul a falvak fejlődéséhez, új perspektívát ad a felnövekvő generációnak, sok lehetőséget tartogat a térségnek.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy dr. Hoppál Péter irányítása alatt olyan kormányzati program jött létre, amely az elmúlt években hozzá tudott járulni a falvak kulturális életéhez. Felemelték a kulturális támogatásokat. Elindultak a könyvtár-és eszköz fejlesztések, lehetett pályázni a kulturális szakemberek státuszára, bérére. A Magyar Falu program keretében tavaly lehetősége nyílt a falvaknak 1 millió forint értékben helyi identitást erősítő programokra pályázni. Ő reméli, hogy a támogatási rendszerek a jövőben is megmaradnak, s ugyanígy jól élnek ezekkel a települések. 

Fotó: Wölfinger Béla

Az országgyűlési képviselő elmondta, a Bőköz Fesztivál sikere a sok munka mellett a falvak polgármestereinek közös akarata. A szervezők körében történt váltás jó irányba vitte a rendezvénysorozatot.   

Pataki András fesztiváligazgató hangsúlyozta, amikor három éve felkérték, hogy szervezzék tovább az eseményt, akkor azt tapasztalta: kultúrára nyitott, tiszta szívű emberek élnek a falvakban. Jó hangulatú programok zajlottak mindenütt. Egy év után kollégáival együtt tovább gondolták a három és fél napos esemény perspektíváit, lehetőségeit. Így jött létre az Andrásfalvy Bertalan Mintaprogram, amely nem egyszerűen kultúrát hoz a térségbe, hanem sokkal inkább az itt élők kulturális hagyományait találkoztatja más világokkal úgy, hogy az mindkét oldal számára haszonnal járjon. Egész évben. Céljuk az, hogy olyan találkozási pontokat keressenek, amelyek a kultúrából indulnak ki, de turisztikai, gazdasági, oktatási vonatkozásban is egymásra találjanak. Így elindulhatnak munkahelyteremtő fejlesztések is, s egységes stratégia mentén gondolkodhatnak tovább a falvak.  

Az ormánsági polgármesterek és a képviselők jó hangulatú ebéd közben álmondták tovább együtt a jövőjüket. 

(V.R.)