Feri és a rock ereje

Már a nevük is olyan figyelemfelkeltő, mint a a színvonalas zenéjük, a frappáns, tartalmas, mély, kritikus gondolatiságot hordozó szövegeik. Mert kinek jut eszébe egy zenekarnak azt a nevet adni, hogy Ferinek nem mindegy? Ilyen névvel tényleg nem mindegy, mit nyújtanak a közönségnek. Remek rockzenét, önazonos dalokat. 

Fotó: Wölfinger Béla

Gyorsan tegyük tisztába, honnan ered ez a név. A zenekar honlapján ez áll:

„Amikor egy gitáros és egy énekes-szövegíró évekig egymás szomszédságában lakik, abból nem lesz zenekar. De ha valamelyikük elköltözik, akkor Feri a homlokára csap. Egy kérdéssel elkezdődik, ami addig is kézenfekvő lett volna: „És amúgy nincs kedved együtt zenélni?” Egy dobossal és egy basszusgitárossal kibővülve így alakult meg 2017-ben a Ferinek nem mindegy. Jelenlegi formáját a körülmények dacára a pandémia kezdetekor nyerte el a banda. Mácsodi Ferenc – ének-gitár, Szász Dániel – basszusgitár, Brassói Attila – dob, vokál, Kiss Kálmán – gitár.”

Fotó: Wölfinger Béla

Nos, ennyi a történet. S, milyen a zenéjük? Érződik rajta, hogy klasszikus pop, rock és alternatív dalokat játszottak addig, míg nem indultak el saját útjukon. A Ferinek nem mindegy zenekar remekül találta meg a maga világát, helyét ebben a műfajban. Zeneileg hatásos, energikusak, dinamikusak a dalaik. Karizmatikus zenészekből áll a csapat, egységesek, jól kitalált szólókkal, zenei fogásokkal, témákkal dolgoznak. Saját dalokat hoztak el a Bőköz Fesztiválra, s ez jó ötletnek bizonyult. Mert így tudták megmutatni azt, hogy nekik mit jelent a rock, a popzene, mennyire egyedi tud lenni az üzenetük, a gondolatviláguk ezekben a műfajokban. Éltek a dalaik. A csapat bemutatkozott a Hétöles-tó nagyszínpadán. Zúztak egy jót, a közönség díjazta ezt, az egész koncertélményt. Feri és a rock elpusztíthatatlanná vált. És ez tényleg nem mindegy. (V.R.)