Megnyílt a fesztivál

Színes programok, sztárfellépők a Bőközben

Hivatalosan is megnyílt pénteken délután a VII. Bőköz Fesztivál, amelyet július 7. és 10. között rendeznek meg Baranya megye négy falujában: Kémesen, Szaporcán, Tésenfán és Drávacsehiben. 

Fotó: Wölfinger Béla

Az idei hetedik fesztivált ismét az összművészet jegyében tartják meg a falvak a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt. A zene, az irodalom, a színház, a folklór, az alkotó-és képzőművészet területén előadásokkal, kiállításokkal, bemutatókkal, színes programokkal, műfaji sokszínűséggel várják a nézőket huszonhét helyszínen mindenütt ingyenes programokkal.

Pataki András fesztiváligazgató elmondta: az Andrásfalvy Bertalan mintaprogram jegyében szervezik az eseménysorozatot. Az itt élők mindennapjaihoz, szellemi, lelki gazdagságukhoz, hagyományaik, identitásuk, épített örökségeik megőrzéséhez is hozzátartozik a Bőköz Fesztivál közösségteremtő ereje és hangulata. 

Fotó: Wölfinger Béla

Dr. Őri László, a megyei közgyűlés elnöke is üdvözölte a rendezvényt kiemelve, hogy hét év alatt országosan jegyzett fesztivállá fejlődött az eseménysorozat. Hordozza Kárpát-medence és Baranya megye értékeit, hagyományait, természeti kincseit, népi hitvilágát, örökségét. A személyes találkozások, beszélgetések azonban már nem mindig a múltról, a jövőről is szólnak számukra. Így közösen hozzák újra lendületbe az Ormánságot. Mindemellett külön megköszönte Dr. Hoppál Péter államtitkár  és Nagy Csaba országgyűlési képviselő munkáját, segítségét, azt hogy a fesztivál mellé álltak. A kormányzati támogatás a megyei önkormányzat együttműködésével teszi lehetővé azt, hogy az országban ez rendezvény egyre erősebb, karakteresebb, s fix találkozási pontot jelent az embereknek. 

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője, a rendezvény egyik védnöke a négy falu polgármesterei, Szolykóné Pfeifer Gabriella (Kémes), Pál Csaba (Szaporca), Bokor Géza (Tésenfa), Németh Tamás (Drávacsehi) nevében is üdvözölte az idei fesztivált. Elmesélte, minden alkalommal eszébe jut, és Hoppál Péterrel most is megbeszélték, miként indult nyolc évvel ezelőtt a fesztivál. Most egy megújult szervező csapattal, újragondolva a rendezvényt immár hetedik alkalommal állhatnak itt, hiszen a kultúra szeretete, tovább örökítése kiemelt feladata ennek a fesztiválnak, s ezt évről, évre jó átélni. 

Fotó: Wölfinger Béla

Az VII. Bőköz Fesztivál fővédnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter. Örökös tiszteletbeli fővédnök, Prof. Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató. A védnökök: dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár, dr. Nagy István agrárminiszter. 


A VII. Bőköz Fesztiválon az elkövetkezendő napokban kémesi nagyszínpadon fellép Szulák Andrea és a Stúdió 11 Ensemble, Szarka Gyula, Savanyu Gergely és KIsfaludy Zsófia, a Grappa Jazz, Migovics Zoltán, Boegán Péter, T – Horváth József, valamint a Nihil Chips zenekar. A katolikus templomban Bogányi Gergely az általa fejlesztett zongorát mutatja be Varga Gábor dzsesszzenésszel együtt. Tamási Áron székely író születésének százhuszonötödik évfordulójára emlékezve, az író életműve előtt tisztelegve látható a településen az Ördögölő Józsiás zenés tündérjáték a Soproni Petőfi Színház és Zentai Magyar Kamaraszínház előadásaként Szarka Gyula zenéjével. Újdonságként idén megrendezik a Kémesről elszármazottak találkozóját.

A fesztivál keretében bemutatják Zsuffa Tünde Az ég tartja a Földet című könyvét, amelyből nemrég nagy sikerű musical született.

A szaporcai Hétöles Tó színpadon fellép a 40 éves jubileumát ünneplő R-GO együttes. Látható a Csókkirály koncert-show, amely neves szólistákkal a magyar rock and roll, a Hungária együttes és Fenyő Miklós előtt tiszteleg. Mindemellett érkezik a Ferinek Nem Mindegy formáció. Az Eperfa Tájházban zenei, táncos

és kézműves hagyományok elevenednek meg és ott tartják a II. Bőközi kovácstalálkozót. Mindemellett az ormánsági polgármesterek, testületeik és a Szaporcáról elszármazottak is összegyűlnek a fesztivál alatt.

Tésenfán Pál Zsolti Kultúrkertjében Horányi Juli, azaz Youli lép fel, majd őt követi Szabó Ádám Triója és Pendelyes Táncegyüttes. Koncertet tart Varga Miklós, gyerekműsort hoz Boka Gábor. Fellép Horányi László színművész önálló estjével, amelynek a címe Szívemtől szívedik, szárnyakon szédülve.

Fotó: Wölfinger Béla

Drávacsehiben a Levendula Szárító Színpadon a Harka Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes, a Flört zenekar, valamint Kisfaludy Zsófia és Savanyu Gergely musical műsora tekinthető meg. Érkezik Szarka Gyula gyermekműsora, a Tücsöklakodalom Molnár Anikó és Papp Attila színművészek főszereplésével. Koncertezik a Wasabi Case és a 2 plusz 1 ShowBand.

A szervezők szándéka, hogy minden korosztálynak kínáljanak programokat a legkisebbektől, a legnagyobbakig, felnőtteknek, családoknak a minőség és az igényesség jegyében, hogy az Ormánságnak ebben a térségében is tovább tudják őrizni a magyar kulturális értékeket.