Eperfa tájház: a hagyományok útján

Nagyon népszerű a látogatók körében a szaporcai Eperfa tájház. A Bakó Zoltán vezette Hétöles Egyesület számtalan színes rendezvénnyel, népzenei és néptánc programokkal, népi játékok bemutatásával, kézműves termékekkel, gasztronómia ízkavalkáddal várja a közönséget. A siker pedig abban is mérhető, sok család választja ezt a helyszínt, hogy itt élje át ennek a fesztiválnak a varázsát.  

Fotó: Wölfinger Béla

A gyerekek önfeledten játszanak a régi népi játékokkal és a nagy nyüzsgés a közelben pihenő lovakat, szamarakat, házi állatokat sem zavarja. Sőt, az jó ha nagy a nyüzsgés az Eperfa tájházban. Itt az egy főre eső népviseletbe öltözött fiatalok száma is meghaladja az országos átlagot. A bőközi kovácstalálkozó kalapácsainak a hangja vegyül a remek népzenével. Száll a töltött káposzta illata, limonádé, töpörtyű, palacsinta várja a közönséget. Az is kiderül, hogyan készül a kolomp, s miként dolgozik egy fafaragó, vagy kosárfonó.

Fotó: Wölfinger Béla

Az Eperfa tájház egyik szimbóluma is lehet a Bőköz Fesztiválnak. A helyi hagyományok, az identitás találkozik az értékteremtő művészettel. Az ormánsági kultúra a modernitásban őrzi erejét, példáját, kincseit. A közönség közösséggel találkozik. Mert kell egy tájház a fesztivál szívében.

(V.R.)