Mindörökké Miki, a király

Legendás mű legendájaként, a magyar rockzene aranykorszakának nagy egyéniségeként Varga Miklóst egy mű és egy dal mindig végig kíséri.  Az István, a király és Vén Európa. Talán nem véletlen, hogy tésenfai koncertjére rengetegen jöttek el a Bőköz Fesztiválra. És elhangzottak azok a számok, amelyeket együtt énekelhett vele a közönség. Amiért az ikonok köztünk élnek.

Fotó: Wölfinger Béla

Varga Miklós annak idején egy Szörényi Leventétől kapott kazettáról tanulta meg először a rockopera dalait, a zeneszerző egy szál gitárral játszotta fel a királynak szánt számokat, és ezek után ment be a stúdióba. Az énekesnek különleges viszonya alakult ki a kultikus darabbal. Az ősbemutatón ugyan Koltay Gábor döntése alapján csak a hangját adhatta Istvánnak (a szerepet Pelsőczy László játszotta), ám utána Koltay az összes általa rendezett rockoperának, musicalnek a főszerepét már vele játszatta el. 

Varga Miklós azóta lassan negyven éve énekli, játssza Istvánt már különböző rendezésekben, koncertváltozatokban. Erdélyben először a premier után 20 évvel a székelyföldi Csíksomlyón mutatták be a rockoperát, majd’ félmillió ember előtt. Élő tévéközvetítés keretében énekelhette Varga Miklós István szerepét.

Fotó: Wölfinger Béla

Talán nem véletlen, hogy a tésenfai koncertjét is a rockopera dalainak felidézésével kezdte. A nézőtérről azonnal jött a reakció: “Miki, a király!”. Varga Miklós ezután énekelt két dalt az Ébredés (száz év magány után) a trianoni békediktátum 100. évfordulójára írt legutóbbi lemezéről, majd jött a Vén Európa. Ez is egyfajta mindörökké szám lett az énekes életében. Születésének története regénybe illő, interneten olvasható, hogy lett a Kék farmer című számból Vén Európa, s miként dolgozták fel sokan ezt a kultikus dalt. A Bőköz Fesztivál közönsége természetesen ezt is együtt énekelte Varga Miklóssal, csakúgy, mint a Kell még egy szó című ikonikus slágert.

Varga Miklós pedig királyoknak járó vastaps közben köszönhetett el így a közönségtől. Tovább írva egy legendát, amely kitörölhetetlen egy ország életéből. A magyar rock kiemelkedő énekesének gazdag pályafutásával együtt.

(V.R.)