Napfényben a csodazongora 

Amikor a világ irigyelhetné Kémest

A földkerekség számos hangversenyterme irigyelhetné Kémest, ugyanis a mintegy 450 lakost számláló településen a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész játszott az általa fejlesztett hangszeren, amelynek már az érkezése, szabadtéri lerakása, hangolása is emlékezetes maradt. Napfényben, a fekete-fehér billentyűk és a zene varázsában a Bőköz Fesztiválon.

Fotó: Wölfinger Béla

A nagy érdeklődésre való tekintettel nem az eredeti helyszínen, a kémesi katolikus templomban, hanem Váczi-ház nagyobb területén tartotta bemutatóját Bogányi Gergely és Varga Gábor dzsesszzongorista. 

Bogányi Gergely a magyar komolyzenei élet világszinten jegyzett zongoraművésze gyakorlatilag négyéves kora óta színpadon áll. Alig akad olyan kontinens, ahol nem lépett  fel. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. Mindemellett szereti az olyan kihívásokat, amelyek nem öncélúan magamutogatók, hanem valamilyen érték mellett foglalnak állást. Talán ezért vállalta azt a világcsúcsnak beillő hangverseny-szériát 2010-ben, amikor a Chopin-év alkalmából rendezett két napon átívelő koncertsorozaton a zeneszerző összes, szólózongorára írt művét megszólaltatta. Ilyen páratlan teljesítményre azóta sem volt képes senki. 

Fotó: Wölfinger Béla


Zenei tehetségéről, magas szintű művészetéről, kiválasztottságáról, belső energiákból táplálkozó egyéni és egyedi, újító, gyakran megfejthetetlen játékáról sok jelzőt leírtak már. Eközben pedig még arra is jutott idejéből, hogy egy csapattal kifejlesszék, megalkossák az új magyar zongorát. A futurisztikus, bámulatos külsővel rendelkező, 2,62 méter hosszú, 18 ezer alkatrészből álló, a földkerekségen egyedülálló magyar hangszer nagy utat járt be a világban. Érdekesség, hogy Bogányi Gergelynek 14 évesen egy finnországi fizika órán jutott eszébe az alapötlet, 20 esztendősen már beszélt róla, és 2014 novemberében elkészült az általa megálmodott hangszer.

Fotó: Wölfinger Béla

Ebből hozott el egyet most Kémesre, és játszott rajta kettő Liszt-művet, valamint egy fiatal zongoristával, Veress Ábellel Brahms keringőket. Az, hogy Bogányi Gergely a magyar csodazongorán játszik a tűző napon a Bőköz Fesztiválon Liszt Ferenc darabokat az őt körül ülő embereknek, az olyan elképzelhetetlen, futurisztikus gondolat volt pár éve, akár az ő zongorájának alakja, útja. A közönség pedig vastapssal jutalmazta a játékát. A soproni Varga Gábor improvizációi is élményszámba mentek. Ő a magyar népzene kincseire rögtönzött nagy sikerű zenei témákat. Lendületesen, színesen, a jazz végtelen szabadságát megmutatva. Ő szintén nagy ünneplésben részesült.

Fotó: Wölfinger Béla

Bogányi Gergelyék érkezése a magyar csodazongorával, emlékezetes bemutatójuk olyan dimenzióba helyezte a fesztivál színvonalát, ahol a Nap mellett a művészet mágiája, egekbe törő titka jelenti a természetes fényt. Ezt a csodát is hordozza a hangszer.

(V.R.)