Ördögölő Kémesen győzött

Tamási Áron székely író születésének százhuszonötödik évfordulójára emlékezve, az író életműve előtt tisztelegve volt látható a VII. Bőköz Fesztiválon az Ördögölő Józsiás zenés tündérjáték a Soproni Petőfi Színház és Zentai Magyar Kamaraszínház előadásaként Szarka Gyula zenéjével, Pataki András rendezésében Kémesen. A közönség nagy tapssal jutalmazta a produkciót.

Fotó: Wölfinger Béla

Rendhagyó módon kezdődött az előadás, ugyanis Pataki András kis ajándékkal köszöntötte Pelsőczy Lászlót, aki július 9-én ünnepelte a 75. születésnapját. A színművész a zenés tündérjátékban Lámsza királyt alakítja. (Érdekesség, hogy annak idején, az István, a király rockoperában Pelsőczy László szintén királyt játszott, s utána még Sík Sándor István király című drámájában is ő alakíthatta a nagy uralkodót.) 

Fotó: Wölfinger Béla

Az Ördögölő Józsiás a Soproni Petőfi Színház és Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója sikeres és nagy utat járt be eddig is. Játszották az elmúlt nyáron az Esztergomi Várszínházban a magyar szerzők tiszteletére meghirdetett évad nyitányaként. Vendégeskedett Szigligeten, ősszel Zentán volt látható, majd Komlón ünnepi díszelőadásként kapott vastapsot. Sopronban is bemutatkozott a közönségnek felnőtt, ifjúsági és felsős bérletben. Az előadás nemrég látható volt kIsvárdán és Egerbe, s idén nyáron még meghívást kapott Gyulára és Mikházára a Tamási Áron Fesztiválra. Most a Bőköz Fesztiválon varázsolta el a nézőket a sok tanulságot hordozó tündérjáték.

Fotó: Wölfinger Béla


A történet szerint Tündérországban Lámsza király lovagi tornát hirdet, aki nyer az Jázmina hercegnő kezét nyerheti el a koronával, a trónnal együtt. Józsiás diadalmaskodik, de a kudarcot vallott gonosz Bakszén ezt nem hagyja annyiban, és elkezdődik a harc a hatalomért. Nem más ez a játék, mint a szegény legény győzelme eszessége, testi-lelki ereje révén a pokol urai felett. Ezt tetézi boldogsága a kedvesével, Jázminával – az édenükbe tolakodók, az ország dolgát hátráltatók viszont lelepleződnek, halállal lakolnak vagy kiűzetnek az országból, mert ezt kívánja a nép: a tisztesség, a fény, a remény őrizője. 

Fotó: Wölfinger Béla

A nagy sikerű előadás igazi színházi élményként hódította meg a kémesi közönséget. Kijutott a vastapsból a szereplőknek, és a Szarka Gyula vezette zenekarnak. Ördögölő Józsiás az Ormánságban is győzött.

(V.R.)