Petőfi dicsérete

Lemezbemutató Kémesen

Különleges, jó hangulatú lemezbemutató koncertet hallhatott a közönség a Kémesen. Szarka Gyula zenekarával a Petőfi dicsérete című új albumának dalait mutatta be.  A Kossuth-díjas zeneszerző, előadó, a Ghymes együttes alapítója a költőfejedelem születésének 200. évfordulója előtt tisztelgett ezzel az összeállítással. Ebből kaptak most ízelítőt a nézők.

Fotó: Wölfinger Béla


Az Országgyűlés a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából. Ehhez csatlakozva készült el Szarka Gyula új lemeze, amelyen Petőfi Sándor megzenésített versei, illetve róla szóló dalok hallhatóak.

Szarka Gyula szerint Petőfivel, életművével, költészetével az ünnepeken túl is sokat kellene foglalkozni, mert a magyar irodalmi óriása volt. Ezért is készítette ezt a zenei anyagot, amelyben jól megférnek egymás mellett a költő bordalai, Pató Pál története vagy épp a Disznótorban című verse.

Természetesen Ghymesre jellemző dallamokból épült fel a hangzásvilág, hiszen Szarka Gyula pályafutását meghatározzák ezek a zenei gyökerek. A közönség remekül érezte magát a koncerten. A zenekar profin, magabiztosan, jókedvvel játszotta a számokat, Csiba Júlia egyedi, karizmatikus hangja, színpadi jelenléte, előadásmódja pedig tovább erősített a produkció légkörét.. 

Fotó: Wölfinger Béla

Petőfi dicsérete Kémesen is arról szólt, amit Szarka Gyula mindig is gondol a zenéről, az irodalomról, értékekről, példákról, utakról és dalokról. Mindig csak tiszta forrásból. Mert a költő visszatér és tovább él. Lelkünkben, s most ezen a remek lemezen.

(V.R.)