Szőttesvarázsban

Kis Gyuláné, vagy ahogy mindenki szólítja, Irénke néni Ormánsági szőttesek című kiállítása nyílt meg a Bőköz Fesztiválon Tésenfán a HP-udvarban. Az alkotásokat Pataki András fesztiváligazgató ajánlotta a közönség figyelmébe.

Fotó: Wölfinger Béla

Kis Gyuláné, Irénke a megnyitó eljén elmondta: tősgyökeres ormánsági, itt született, akárcsak a szülei. Későn, 52 éves korában ismerkedett meg  a szövészettel, ekkor kapott egy szövőszéket. Eleinte csak szőnyegeket készített, majd, hogy jobban megismerje ezt a művészeti ágat, elment egy tanfolyamra. Később pedig a szaporcai Soós Pálné, Kovács Margittól, a népművészet mesterérétől tanult nagyon sokat. Az évek során egyre szaporodtak munkái, szőnyegek, terítők, ezekből látható sok szép munka a HP-udvarban. Most már nem készít alkotásokat, s szívesen átadná tudását a fiataloknak. 

Fotó: Wölfinger Béla

Pataki András köszöntőjében Hoppál Péter nevében is üdvözölte az alkotót, hangsúlyozva, ebben a pajtában mindig komoly s nívós kiáltásokat tartanak évről évre és ez most sincs másként. 

Fotó: Wölfinger Béla

A fesztiváligazgató Ezékiel prófétát idézve a személyes felelősségről beszélt, amely vonatkozik az értékek továbbadására, a tradíciók őrzésére, megtartására, folytatására, azoknak az új tartalommal való megtöltésére. Beszélt arról, hogy a magyar kulturális hagyományok az Árpád-kortól napjainkig élnek. Értékeinket múzeumok őrzik, ahol az élő hagyomány mellett magunkat is megtalálhatjuk. Lássunk valamit szüleinkből, nagyszüleinkből, és Irénke néni szőtteseiben ezek mind felfedezhetők. 

Fotó: Wölfinger Béla

A kiállítás kapcsán azt is elmondta, szeretnék az Ormánság értékeit feltárni, összegyűjteni, élővé tenni. Ebben számít Sipos Ferenc kutatómunkájára.  Ő a Bőköz Fesztivál művészeti vezetője.

(V.R.)