Tücsöklakodalom Drávacsehiben

Nagy sikerű mesekoncertet láthattak kicsi és nagyok Drávacsehiben. 

A Tücsöklakodalom Szarka Gyula zenekarának, Molnár Anikó és Papp Attila színművészeknek a közös produkciója.

Fotó: Wölfinger Béla

A Ghymes együttes egyik alapítója, Szarka Gyula zeneszerző már hosszú évek óta foglalkozik gyerekeknek szánt népdalfeldolgozásokkal, és rendszeresen ad koncerteket kifejezetten kicsiknek, valamint családoknak. Azt tapasztalta, bárhol járt is a Kárpát-medencében, a gyerekek igénylik és szeretik a népzenével a találkozást. Lehet hatni rájuk ebben a műfajban, az együtténeklést különösen szeretik. Ezért alakították interaktívvá a produkciót. Örül annak, hogy ilyen formában mutathatják meg a magyar kulturális értékeket. A mese, egy esküvő hangulata, fordulatos története alkalmas arra, hogy  a népköltészethez tartozó dalokkal, versekkel, mondókákkal, hagyományokkal megismerkedjenek a gyerekek, sőt a felnőttek is. 

Fotó: Wölfinger Béla


A Tücsöklakodalom bemutatóját 2020 májusában tartották a soproni színházban. Az előadásban olyan közismert, generációkat átölelő dalok szólalnak meg, mint a Hol jártál báránykám, a Sárga csikó, csengő rajta, a Virágéknál ég a világ, a Kutyavér, az Egyszer egy királyfi, a Kétkrajcáros dal, A pad alatt.  A népdalfeldolgozások, a ghymeses hangzásvilág parádés hangszeres szólókkal, a Tücsökvőfély, Tücsöknyoszolyólány vidám története egyaránt utat talált kicsikhez és nagyokhoz. Most is ez történt. A színészek és a zenekar remek hangulatot varázsolt a Bőköz Fesztiválra.

A produkció zenekarában Szarka Gyulával Jelasity Péter (szaxofon, furulya), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek), Varjú Attila (ütőhangszerek) muzsikál együtt. A zeneszerző Szarka Gyula. A Molnár Anikó és Papp Attila által eljátszott történetet írta és dramatizálta Németh Ervin. A koreográfus Sipos Ferenc. A jelmeztervező Szélyes Andrea, a díszlet és rendezés Pataki András munkája. A fénytervező Kovács Ferenc.

Fotó: Wölfinger Béla

A mostani előadásnak külön érdekessége, hogy a Tücsöklakodalom már egyszer látható volt az Ormánságban. Tavaly hozták el Szarka Gyuláék Kémesre a produkciót, s olyan jól sikerült a szereplésük, hogy többen emiatt látogattak el most Drávacsehiben, hogy újra láthassák őket. 

(V.R.)