Szving buli-boogie

Ilyen nincs és mégis van. Talán ezzel a legendás riporteri mondattal lehetne legjobban jellemezni azt, miként ámult a közönség, amikor meghallotta a Local Vintage Campany műsorát Kémésen, a Bőköz Fesztiválon. A soproni együttes lehengerelte a nézőket és olyan hangulatot hozott el a rendezvényre, amely miatt nagyon emlékeznek majd rájuk mindazok, akik hallgatták őket.

 A Local Vintage Company tagjai Sopronból és környékéről, valamint Győrből, illetve Mosonmagyaróvárról érkeznek a fellépésekre. Az általuk képviselt szvinges hangzásvilág, a dalok megfogalmazása, magas színvonalú előadásmódja, hangulata, a hozzájuk kapcsolódó látványos megjelenés, a tagok színpadi energiái mind hozzájárultak ahhoz, hogy a koncertjeik remek hangulatban, emlékezetes élményt nyújtva zajlanak. Mert náluk jól megfér egymás mellett Gloria Gaynor I Will Survive című klasszikusa, vagy Duke Ellington remek dzsessz-átirata a nagy számmal, a The Clashtől, a Should I Stay or Should I Go-val.  A vasfüggöny leomlása mellett Zoltán Erika Túl szexi lány, a KFT Balatoni nyár vagy az Exotic legendás dala a Trabant is emlékeztette a nézőket egy olyan korszakra, amikor a slágerek adták a szabadság életérzését.

A Local Vintage Campany titka a zseniálisan meghangszerelt, újra értelmezett szvingesített számok mellett az együttes tagjaiban rejlik.  Olyan egyéniségek és személyiségek a színpadon, akikre figyelni kell. Ének-és hangszeres tudásuk mellett sugározzák a zene repítő erejét. Kémesi koncertjük élményszámba ment. A hangulat megidézte a húszas-harmincas évek világát, egy olyan korszakot, amikor a nagy gazdasági válság után a feketék búsulós blues zenéjét felváltotta az élet energiáját, a vidámságot, a lazaságot, az élet szeretetét, örömét sugárzó hangzásvilág, a szving. A ritmus, dallam elvált egymástól, nem improvizációkra épültek a dzsesszes dalok, hanem a tíz-tizenkét tagú zenekarok hangszeres színességére. A Local Vintage Campany jelenléte a magyar zenei életben egy az űrt tölti be, hiánypótló, mert ilyen létszámú és hangszeres tudású minőségi zenekar kevés akad az országban. A Bőköz Fesztválon pillanatok alatt hódították meg a közönséget. Igazi elegáns, felszabadult szving buli-boogie volt a fellépésük. Stílus királyként.

V.R.