Lúdas Matyi örök

Kémes lett a Bőköz Fesztivál színházi központja, s a közönség ezt annyira kijelölte, hogy ismét zsúfolásig megtelt a Művelődés Háza. Ezúttal a Forrás Színház Lúdas Matyi előadására. 

Igazi családi programként vastapsot kapta a színészek, akik felszabadultan, örömjátékot mutattak be a nézők nagy örömére. Parádéztak, s ez érződött az egész produkció alatt. Lubickoltak a szerepeikben az ötletes, sodró erejű szórakoztató rendezésben.

Lúdas Matyi története, Döbrögi megbüntetése, az igazságot jelentő győzelem, minden lélekben benne él Fazekas Mihály által. Mert nem győzhet a rossz a jó felett. Mert kell lenni igazságnak az életben. „Mert háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!”. Ez az örök mese generációkat köt össze. Talán nem véletlen, hogy a kémesi előadás alatt a felnőttek is együtt számoltak a gyerekekkel, mikor Matyi 21 botütést mért mindig az uraságra.

Jó ilyen meséket nézni, mert minden felnőttben ott lakozik a gyermeki lélek, s ez a történet képes ezt feléleszteni. Lúdas Matyi történetét filmben, ikonikus, legendás rajzfilmben és számtalan színházi feldolgozásban láthatták a nézők. Most egy remekül színpadra adaptált filmszerű képekkel dolgozó igényesen szórakoztató adaptációnak tapsolhattak a nézők. Dinamikus, 50 perces előadásban varázsoltak a színészek.

A Forrás Színház előadása igazi családi színházi élményt nyújtott, jól felépített figurákkal, karakterekkel. Pergő, tempós, ritmusos, energikus volt az egész produkció, a zenei betétek, dalok pedig még jobban színesítették az egész darabot.

Ennek köszönhetően csupa mosolygós arcú felnőtt és gyermek lépett ki az előadás végén a kémesi művelődési házból. Lúdas Matyi örök. Akár csak  a színház lelkeket formáló és örömet adó ereje.

(V.R.)