Švejk és Mikó István füveskönyve

Hatalmas sikerű színházi előadás Kémesen

Nagy idők nagy embereket kívánnak. Vannak szerény, fel nem ismert hősök… Írta Jaroslav Hasek. Nagy színházi élményt pedig nagy színészek képesek teremteni. Mikó István ilyen. 

Soha ennyien nem voltak még a zsúfolásig megtelt kémesi művelődési házban a fesztivál alatt mint most, amikor a népszerű művész elhozta Švejk vagyok című előadását, amelyben Szabó Anikó színművész és Herrer Pál billentyűs voltak a partnerei. A hatalmas sikerű produkció után a nézők alig akarták leengedni a szereplőket a színpadról. A fergeteges, emlékezetes csütörtöki nyitány megadta az idei bőközi hangulatot, atmoszférát.

Mikó István legendája és talán kicsit füveskönyve is ez a darab, hiszen 1986 óta kelti életre Hašek kultikus figuráját. Rengeteg helyen játszotta az országban, talán ezerszer bújt már Švejk bőrébe. A derék katona alakja kitörölhetetlenül összeforrt az életével. A nézők így általa egy képzeletbeli időutazás részesei lehettek, amikor Prága utcáin és sörözőiben egy kisember mesél. S ha megkérdezik, ki ő, szerényen csak azt válaszolja: Švejk vagyok…Mert vannak olyan irodalmi művek, amelyek minden korban megtalálják a pillanatot, amikor szólhatnak az olvasókhoz.

A színművész teljesen megteremtette az ő hősét, a derék katonát, aki humorba ágyazott kalandjaival, bölcsességeivel megmutatja számunkra: a nagy idők valóban nagy embereket kívánnak a történelem keserédes útjain. Közben pedig szóltak a dalok és történetek. Švejk Mikó Istvánból és talán belőlünk egy darab. Kicsit jóhiszemű, naiv, ha szembe is megy a hatalommal, az ösztönösen jön belőle. Ezért kerül mindig nehéz helyzetekbe. A védekezése, jóhiszemű lázadása csak úgy tud erőssé, tanulságossá válni: neki papírja van arról, hogy hülye, s azt mond amit akar. Švejknek ami a szívén, az a száján, bármilyen helyzetben gondolkodás nélkül kimond mindent. A kisember igazsága így is igazság marad. Ami ennek az előadásnak a titka, Hašek és Mikó István zsenialitásán kívül: a főhős emberi oldalai domborodtak ki. Közben magunkban is megkereshettük a rejtett Švejket. Aki mindenhez hozzá tud szólni, és nem érdekli, hogy őszinte, mert ő megteheti. Így szeretne élni. Természetesen. Knédlivel, sörrel, igaz szívvel.

Sokan korteskednek régóta, hogy legyen mindenki őszinte a másikkal, a világgal, mondjon mindenki igazat, ám gyaníthatóan ha ez megtörténne, összeomlanának a társadalmak, emberi kapcsolatok. Mások szerint hazugságok, blöffök, kitalált történetek, elhallgatások nélkül színtelen, unalmas lenne az élet.

Amíg viszont ilyen színházi előadások készülnek őszintén, hitelesen, magas színvonalon, minőségileg, tisztán a művészet, az irodalom, a színház, a kultúra igazságaival: addig soha nem unalmas az élet. A Bőköz Fesztiválon különösen. Hiszen Švejk beköltözött a szívekbe.

(V.R.)

Közönségtalálkozó az előadás után

Az előadás után találkozhatott a közönség Mikó Istvánnal, aki beszélt az előadás születéséről, történetéről, színházi gondolatairól, pályatársakról, emlékezetes szinkronszerepekről, kedvenc ételeiről és arról, hogy ő nagyon szereti a színházat nem csak létrehozni, játszani, hanem nézni. Ahogy mondta, ő ideális néző.

Ez az arc ismerős

Egy régebbi miniszavazás alapján Mikó Istvánt az ország tíz legismertebb színészei között emlegették. Sokoldalú egyéniség, zenél, zenét szerez, színdarabot ír, rendez, játszik. Sokaknak eszébe juthatnak a régi kabarék, hosszú ideig kirobbanthatatlan volt a televízióból, rádióból. Színházigazgató volt tíz évig Sopronban. Egyik alapítójaként jegyzi a Kisvárdai Várszínház. Másoknak a remek színpadi alakításai villannak fel Mikszáth Kálmántól Kálmán Imréig. Színpadi bemutatóinak a száma a szakmai nagyjai közé emeli, megközelíti a 270-et. Talán nem véletlenül az a címe egyik önálló estjének, hogy Ez az arc ismerős. Annyi mindennel foglalkozott már, sok helyen hagyott nyomot, hogy valami mindig eszükbe jut róla az embereknek. Kinek a Kaláka együttes, amelynek alapítója volt, vagy a Mindhalálig Beatles című kultikus előadás, a Thália és Arizona Színház. Emlékezetes rajzfilm hangok Micimackótól, a Muppet-show-n és Aladdinon át egészen a Macskafogó Lusta Dickjéig fémjelzik a nevét. Robin Williams filmjeinek a nyolcvan százalékát ő szinkronizálta. Mikó István sokat utazik az országban. Ha útközben megáll, betér egy-egy étterembe, ahol szinte mindig megismerik, s ő kellemesen elbeszélget a pincérekkel arról is, szerinte milyen a jó pörkölt. Ezt egyes helyeken annyira megfogadták, hogy az országban a receptje alapján két helyen készítenek el és szolgálnak fel olyan pörköltet, amely a nevét viseli.