Magdi karmája

Most kell élni, száz fokon égni. Ezt énekelte Rúzsa Magdolna a Bőköz Fesztiválon  a szaporcai Hétöles-tó színpadán, ahol rengetegen gyűltek össze, hogy őt lássák, hallják zenekarával együtt. Az énekesnő pedig megfogadva mindezt, olyan magas hőfokú, elsöprő erejű koncertet adott, amelyet majd generációk mesélnek a környéken, a falvakban, mind a regéket, mondákat, apáról fiúra, nagymamáról, unokákra: „Tudod, amikor ő itt járt, aznap este ragyogtak a legfényesebben a csillagok felettünk.” 

Rúzsa Magdolna jelenleg az ország egyik legnagyobb sztárénekesnője. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy óriási a rajongótábora határon innen és túl. Koncertjeire özönlenek az emberek. Az elmúlt évtizedben minőségi dalokkal, lemezekkel megtalálta útját, helyét a világban, mindazt, amiért az égiek kiválasztották őt az éneklésre, erre a pályára.  Egy vajdasági kis faluból elindulva eljutott a legnagyobb arénákig, most pedig a Bőköz Fesztiválon írt történelmet. Soha ennyien még nem voltak kíváncsiak itt előadóra, mint rá. Rúzsa Magdolna pedig ezt látva, érezve mindent beleadott, padlóig nyomta a képzeletbeli gázt a lelkében és a színpadon. Alázata, színpadi hozzáállása példaértékű. Elhozta legújabb albumának, a Karma címűnek a dalait. Kiforrott, mély tartalmú, igényes, zeneileg is magas színvonalú ez a lemeze, talán a legjobban kifejezi sorsának alakulását, művészi üzenetét, tapasztalatait, mai gondolatvilágát, egy csendben, koncertek nélkül töltött év esszenciáját. A világjárvány, az, hogy az élet egyik pillanatról a másikra megfordult, azt sugallta számára, most kell reményt adni a közönségnek, megtáncoltatni, energiát, hitet sugározni olyan üzenetekkel, hogy az életben a karma is összeköthet embereket. Ebben a dalai eltéphetetlen kapcsot jelentenek a közönséggel.  

A szaporcai fellépésén teljes energiával énekelt, nem spórolt hangjával, szívének, lelkének üzeneteivel. Talán eszébe jutott az, amikor gyerekkorában maszatos arccal, mezítláb cseresznye-virágot nézett a poros kishegyesi utcán, s várta, hátha láthat egy igazi énekesnő a falujában, s talán egyszer ő is felléphet egy nagy színpadra. Akkor nem gondolhatta az sem, hogy ma az Ormánság négy kis falujában hányan várhatnak hasonló érzésekkel egy-egy ilyen találkozásra, élményre. A nagy történetek, legendák úgy születnek, hogy álmok valósulnak meg.   


Rúzsa Magdolna egyszer azt mondta, Isten őt zenéből rakta össze. Aki látta ezt a mostani koncertjét, átélte annak hangulatát, valószínűleg ebben nem kételkedik. Az énekesnő dalokban megosztott történetei, egész lénye, őrangyala Gábriel mind jellé váltak a Bőköz Fesztiválon. Ez a közös karma. Csillagokkal a szaporcai égen fent és lent.

(V..R.)