Ha az orgona prédikál

A VIII. Bőköz Fesztivál szaporcai megnyitója után a vendégek rövid áhítattal egybekötött orgonakoncertet hallgathattak meg a református templomban. Kuzsner Péter ült a hangszer mögött, az igehirdetést Szabó Róbert lelkipásztor vezette.

Nagy büszkeség volt 2020-ban, amikor 40 évnyi hallgatás után megszólalt a felújított 140 esztendős Angster orgona a szaporcai református templomban. A hangszer felújításához közel hatmillió forinttal járult hozzá akkor az állam. 

Az orgona  pedig azóta is szól léleknek, szívnek, az égnek. Hitbéli és reménybéli zenét belevésbe falakba, művészetbe, lélekbe. Orgonamuzsikát hallgatni jó és szakrális élmény. Olyan, mintha a templomban a hangszer is prédikálna. Mert repít, visz egy távoli világba. Kuzsner Péter pedig nagyon tud repülni és együtt utazni ezzel a hangszerrel. Érzékenyen játszik rajta, együtt él vele, a művekkel, hangokkal, harmóniákkal. Ima ez, amolyan szív szerenád az ég felé. A végtelenség világa. Titkos jelbeszéd és üzenet, amely célba ér. Fátylat visel mindig ilyenkor a lélek, melyet fellebent a nagy fehérség. A tisztaság és tisztítótűz. 

A zene az érzelmek gyorsírása, ahogy Tolsztoj mondta. Az orgona pedig a hangszerek királynője, amely mélyen képes beírni magát életekbe, sorsokba, pillanatokba. 

A Bőköz Fesztiválon jó a templom csendjében leülni. Olyan feltöltődés, mintha valamilyen láthatatlan erő, energia öntözi az élet gyökereit. Ha pedig az orgona prédikál a szívnek Kuzsner Péter értő, magas szintű játékával, akkor nem marad más, mint hallgatni azt behunyt szemmel. Kitárul az ormánsági fény az itt élők képzeletbeli csodalámpásainak erejével. Orgonavarázsban.

(V.R.)