Ütött A helység kalapácsa

Ismét megtelt a kémesi művelődési ház a Bőköz Fesztiválon. Besenczi Árpád színművész hozta el Petőfi Sándor A helység kalapácsa című hőseposzát, illetve most ebben az esetben más meghatározásként, eposz-paródiáját. A színművész nagy sikert ér el egyszemélyes, egész színpadot betöltő remek előadásával. A közönség vastapssal jutalmazta.

Petőfi Sándor ezt a művét a János vitéz előtt írta meg. A helység kalapácsát a kiadó 40 forintért vette meg a költőtől, aki a pénzt elküldte nehéz anyagi helyzetben lévő szüleinek. A hőskölteménynek nevezett mű azonban nem aratott azonnal sikert, csak jóval később, amikor a közönség ráérzett a szellemességére, humorára, iróniájára.

Besenczi Árpád 25 éve játssza ezt a művet, kicsit védjegyévé is vált. Először pécsi egyetemistaként rendhagyó irodalom óraként állt vele színpadra, majd hivatásos színészként fejlesztette, kerültek bele zenék, effektek, s kialakult a mostani formája. Rengeteg helyen járt ezzel az előadással már Marosvásárhelytől kezdve Oslón át Szabadkáig, határon belül pedig megszámlálhatatlan településen.

A közönség pedig most Sztarenki Pál rendezésében Kémesen képzelhette el a legendás hősöket, ismertté vált figurákat, szemérmetes Erzsókot, Fejenagyot, a kovácsot, Haranglábat, Bagarját, Vitéz Csepü Palkót, Mártát és a lágyszívű kántort. Besenczi Árpád remekül érezte meg a mű humorát, szellemességét, nyelvezetét, s élővé tette az irodalmat, Petőfi Sándor tehetségét, karikirozó képességét a színház és a színész erejével. Ütött Petőfi, a helység és Besenczi kalapácsa a Bőköz Fesztiválon.

(V.R.)