Színesen, befogadó lélekkel

Megnyílt a VIII. Bőköz Fesztivál

– Azért szeretem ezt a fesztivált, mert nem színes, szagos léggömbökkel fedik el a valóságot, hanem megmutatják a valóságot, és az nem más, mint az önök lelke. Az, ami igazából nagyon színes, nagyon szép, ez varázsolja el az embereket itt. Soha ne felejtsék el ezt megmutatni! Ettől szép, ettől egyedi, semmi más fesztivállal nem összehasonlítható ez a rendezvény – mondta Dr. Nagy István agrárminiszter a VIII. Bőköz Fesztivál fővédnöke megnyitóbeszédében Szaporcán az Eperfa Tájházban.

Az ingyenes összművészeti rendezvénynek Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi ad otthont a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközponttal együtt augusztus 17. és 20. között. A fesztivál műsorán zenei, tánc-, folklór- és színházi előadások, kiállítások, beszélgetések, gazdag gasztronómiai kínálat szerepel, és bemutatják a helyi kulturális értékeket is. Több mint száz program várja a közönséget az Ormánságban ezekben a napokban. 

Dr. Nagy István a megnyitón arról is beszélt – felidézve a nyolc évvel ezelőtti kezdeteket – , hogy eleinte a rácsodálkozás fesztiválja volt az esemény, amely lépésről-lépésre fejlődött. Mert a táj és az itt élők önmagukban hordozzák a csodát és értéket.

– A kezdetekkor a bátrabbak kirakták asztalaikat a házak elé, s rájöttek, ami nekik lom, kacat, vagy a szegénység jele, arra rácsodálkoztak akik erre jöttek, mert nekik érdekes volt ami itt van. Egymásra hatott mindez. Újabb fejezetként az itt élők már nemcsak a házaik elé engedik oda a turistákat, hanem kinyitják a kaput, és behívják őket az udvarra. Talán ma már kezdjük elhinni, lehet itt csodát, új tündérkertet megvalósítani. Ezt kell a zászlóra tűzni – fogalmazott az agrárminiszter, aki jelentősnek tartja, hogy a színes programok mellett a térség polgármesterei itt találkoznak és együtt gondolkodnak közös akarattal, nyitott lélekkel. Ez pedig erő, segíthet a következő évek útjait is sikeresen bejárni.

Dr. Hoppál Péter miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, a rendezvény védnöke köszöntőjében kiemelte: az Ormánság egyre jobban felértékelődik, s ez az elmúlt tíz év következménye, eredménye, teljesítménye. Ez köszönhető annak is, hogy épp tíz éve, 2013-ban egyedi, történelmi módon Magyarország kormánya kihelyezett kormányülést tartott az Ormánságban, a bőközi térségben, Kémesen. Akkor, ott számos olyan döntés született, amiknek az elmúlt évtizedben beérett a gyümölcse.

– A kormány az infrastruktúra 50 éves elmaradottságát nem nézte tétlenül, hanem arról döntött, meg kell segíteni az itteni térséget, falvakat. Erőn felül pozitív diszkriminációt alkalmazott és állami pénzeket mozgósítva részben vállalkozás fejlesztésre, a vízgazdálkodás megújítására, település infrastruktúra növelésre új programot indított el. Majd ezt koronázta meg a Magyar Falu program, amely a településeket gazdagítja – mondta Hoppál Péter, aki hozzátette, ezek a jó döntések szárba szökkentek. Így újult meg nyolc református templom, segítve a turisztikai törekvéseket. Megvalósult a gerincvezeték megépítése a kerékpárúthoz, most már körbebiciklizhető a bőközi térség és az Ős-Dráva Látogatóközpont is kiegészítő beruházásokkal, szálláslehetőségekkel gazdagodott. A Bőköz Fesztivál életre hívása a négy település polgármestereivel együtt pedig segített reflektorfénybe állítani a falvakat, a tájat. Most pedig már szárba szökkent a térségi innovációt segítő Andrásfalvy Bertalan  mintaprogram, amelyhez nagy reményeket fűznek fejlesztésekben, a hungarikumoktól kezdve a helyi értékek bemutatásán túl egészen a gyermekek művészetek felé való integrálásáig.     

A megnyitón részt vettek a települések polgármesterei, Pataki András fesztiváligazgató és természetesen a helyi lakosokkal együtt fesztiválozó vendégek. Zenélt a Tenkes zenekar, táncolt a Pendelyes Táncegyüttes, énekelt Gunszt Andrea.

(V.R.)