Németh László gyűjteménye az Orbán-házban

Kerámiavilágban

Évszázadok művészi nyomai – Németh László gyűjteménye az Orbán-házban

– A motívumok mi magunk vagyunk abban a világban környezetben, ahol teremtő erővel szeretnénk jelen lenni. A művészet és a használati tárgy egyszerre van jelen a tárlaton és ez túlmutat évszázadokon. Egy adott korról tanúskodik, a nyomot hagyó emberről, kultúránkról  – erről beszélt Pataki András, a Bőköz Fesztivál igazgatója a Németh László kerámiagyűjteményét bemutató kiállítás megnyitóján Drávacsehiben az Orbán-házban.  

Pataki András visszaemlékezett arra: Németh László gyűjtése a népi iparművészet újra felfedezése abból a szocialista időszakból, amikor a magyar vidék, a hagyományok értékeire hívta fel a figyelmet Sebő Ferenc filmje, elindultak a táncház mozgalmak, a folklór, s ezáltal ismét fókuszba kerültek kézműves tárgyaink, iparművészeti csodáink melyek használati tárgyak is voltak egyben, ugyanakkor művészeti értékek, melyek nem öncélúan készültek. Ennek példáját láthatja a közönség ezen a tárlaton.

Németh Tamás Drávacsehi polgármestere elmondta, építész édesapja az 1970-es években kezdte el gyűjteni a kerámia tárgyakat, amikor házfelújításoknál, tervezéseknél a padlásokról, régi polcokról előkerültek ezek az edények, kancsók, korsók. Így az ő gyerekkora ilyen tárgyak között telt. A kiállítás berendezésekor arra törekedtek, hogy a fazekasságról, a készítési módokról, a formázásokról, kézművességről is nyerjenek bepillantást a látogatók. A tárlat másik érdekessége, hogy megjelennek olyan kerámiák, melyek ehhez a vidékhez kötődnek. Édesapja főként Szigetvárról és környékéről, az Ormánság nyugati részéről gyűjtötte az edényeket. 

Németh Tamásék most találtak interneten siklósi és sárközi kerámiákat. Azokat a motívumokat is megcsodálhatják most így a látogatók. A 19. században az országban összesen 16 kerámia műhely volt és ebből az egyik Sárköz területéhez tartozott. Ezt a szellemiséget és a tárgyakba zárt művészi értéket is megtekinthetik a látogatók.     

(V.R.)