Dzsesszáldás templomban

Zsúfolásig megtelt a tésenfai református templom Varga Gábor dzsesszzongorista improvizációk magyar népzenére című koncertjére. A hatalmas sikerű fellépés rangját, jelentőségét emelte, hogy a művész  tavaly ősszel a Carnegie Hallban varázsolta el a közönséget. Most a műfaj mindenre ható mágiáját, szabadságát, sokszínűségét mutatta be virtuózan a Bőköz Fesztiválon. 

Varga Gábor ismerősen mozog a Bőköz Fesztiválon, nem először lépett fel a rendezvényen. Virtuóz játéka, a dzsessz felszabadító ereje mindig lenyűgözi a közönséget. Tésenfán hosszú vastapsot kapott játékáért. 

A soproni dzsesszzongorista meghódította tavaly a világ nagy koncert helyszíneit  Amerikában.  Ahol fellépni minden dzsesszzenész álma. Varga Gábor dzsesszzongorista Polgár Éva és Borbély László zongoraművészekkel közösen az Egyesült Államokban turnézott november végén, többek között a Carnegie Hallban is felléptek. A zongorista magyar népdalokra építette fel dzsessz improvizációját. 

Akkor ezt mondta: „– A dallamok segítségével szeretném megismertetni a Kárpát-medencei életérzést és lelkivilágot, és meg akarom mutatni, hogy Magyarországnak nemcsak nagyszerű klasszikus zenészei vannak, hanem van olyan improvizatív zene, ami vetekedhet az amerikai dzsesszel”. 

A Carpathian Impressions című műsoruk a klasszikus és a dzsessz-zongoramuzsika ötvözete, a Kárpát-medence ezeréves zenei örökségére épült. A program bemutatta ennek az ősi kulturális kincsnek a sokszínű, szívszorító, békés és virtuóz természetét. Ismerős Liszt-, Bartók- és Kodály-dallamok, valamint a közép-európai hagyományok ihlette improvizációk szárnyain kalauzolták közönségüket a zenei utazáson.

Ennek hangulatából, sokszínűségéből, titkából, magával ragadó atmoszférájából kaptak most ízelítőt a Bőköz Fesztiválra ellátogatók, akik közül sokan tudták, hogy milyen másik világsiker is fűződik Varga Gábor nevéhez.

Az ultra magas felbontású rögzítési technikával készült kiadványok világranglistájának a versenyében az év albuma címet nyerte el 2020-ban a Varga Gábor Jazz Trió Cool Jazz című lemeze. Magyar kiadvány még nem szerepelt soha ilyen sikerrel ezen a listán. Nagyon komoly szenzációnak számított a teljesítményük.  Az elmúlt években az album a világ számos pontján volt elérhető interneten, többek között Amerikában, Japánban, Hollandiában, Oroszországban. A soproni zenésznek azóta már több lemeze is megjelent, ám a „Cool Jazz” egyre több helyre eljutva kúszott fel a listákon az elmúlt esztendőkben.

Varga Gábor pedig ilyen sikerekkel felvértezve templomi környezetben kapott vastapsot egyedi, utánozhatatlan, stílusos játékáért, a fesztivál szellemiségéhez, értékrendjéhez, a népi hagyományokhoz illő remek hangulatú koncertjéért. Mert a dzsessz és a magyar néplélek bármikor találkozhat. Nem kellett ehhez a  Carnegie Hallba elutaznia az Ormánságiaknak. Elég volt eljutni a tésenfai templomba. A zene sugárzó áldásáért.

(V.R.)