Verspincérek és Madách 200

Ha valaki részleteket akar hallani Madách Imre Az ember tragédiája című művéből a szaporcai református udvarban, elég egy kávét, teát, vagy limonádét rendelnie és verspincérek idéznek a magyar drámairodalom kiemelkedő alkotásából. Az irodalmi kávézóban koncerteket is hallhatnak az érdeklődők, lesznek lelki alkalmak, felolvasások, versek, novellák, összeállítások.

 A református udvar már jó ideje működik így ilyenkor a Bőköz Fesztivál alatt. Most Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából is várja a közönséget. Minden rendeléshez tartozik most idézet Az ember tragédiájából. Aki akarja és szeretne így is találkozni a legendás sorokkal, mind a 15 szín szerepel az itallapon, így, ha kedve van, megrendelheti az italokkal együtt a mű népszerű idézeteit, részleteit.

Madách Imre drámája világszerte elismert mű, 14 nyelven jelent meg. Az író nagy gondolkodóként, valóságos látnokként vetíti az olvasók elé az emberiség harcát, történelmét, ösztönök és érzelmek ütközését. Az igazságkeresés, a küzdelem mítosza is a Tragédia, amelyet hívtak „emberiségkölteménynek” is. Arany János sokat tett azért, hogy ez a mű megjelenjen, javított benne elég sokat, de az alkotás egyértelműen Madáché. A darabot 1883. szeptember 21-én mutatták be a Nemzeti Színházban, 1984 óta ez a dátum a magyar dráma napja.

Így az augusztusi nyárban egy kávé és egy limonádé között hallhatjuk a református templom udvarában azt is többek között, hogy 

„Dicsőség a magasban Istenünknek,

Dicsérje őt a föld és a nagy ég,
Ki egy szavával híva létre mindent
S pillantásától függ ismét a vég.” /Angyalok kara/
„Be van fejezve a nagy mű, igen.
A gép forog, az alkotó pihen.” /Úr/

A Bőköz Fesztivál viszont zajlik javában. Érdemes ellátogatni az irodalmi kávézóba. Lelki és szellemi élményekért. Verspincérek társaságában.

(V.R.)