Meglepetésvendég: itt járt Revi!

A meghirdetett bőközi programban ugyan nem szerepelt – forgatásai miatt utolsó pillanatban dőlt el, hogy ráér szombaton – de meglepetésvendégként mégis megérkezett Szaporcára Reviczky Gábor (színházberkekben Revinek szólítják- a szerk) a népszerű színművész, akivel rögtönzött közönségtalálkozót láthattak a nézők.  

Reviczky Gábor beszélt a horgászatról, pályafutásáról, kultuszfilmekről, szinkronszerepiről és őszintén megosztotta a közönséggel azt is, hogyan küzd rákos betegségével.

Reviczky Gábor kultuszfilmek sztárjává vált. Egy hacker utánakeresett annak, hogy az internetről legtöbbet letöltött magyar mozi a Zimmer Feri első része volt és utána az Üvegtigris három epizódja következett. Reviczky Gábort ezért az sem zavarja, ha az utcán esetleg Gabennek szólítják.

Fiatal színészként Kaposvárott és a Vígszínházban is megformált komoly, nagy drámai szerepeket. Horvai István, Kapás Dezső, Ascher Tamás és Valló Péter is rábízott ilyen feladatokat. Játszhatott Csurka István Deficit című darabjában nagy sorozatot a Vígben. Dosztojevszkij: Ördögök  című művében először Nyikolaj Sztavrogint, majd Lebjadkin kapitányt is alakíthatta. Ezt a darabot és szerepeket kimondottan szerette. Csakúgy, mint  Ionesco A különóra című művét. A félkegyelműben pedig Miskin herceget formálhatta meg.

A színpadi sikerek mellett a nagy népszerűséget a filmezés hozta meg Reviczky Gábornak. Sokat forgatott, kultfilmek sztárja lett, csaknem száz mozis, tévés alkotásban szerepelt. A közönség pajzsra emelte a Zimmer Feri és az Üvegtigris trilógiák első epizódja után, a televízióban a Família Kft. és a Pasik című sorozatban vált kedvencé. Most a Mi kis falunk sorozat állatorvosaként újra bent lehet egy olyan sikertörténetben, amely nézőcsúcsokat dönt.

A szinkronizálásról azt mondta, jó és nagy színészeknek szereti a hangját kölcsönözni. Neki nem az a módszere, hogy a hangját „húzza, önti rá” a figurára, hanem a színész játékát figyeli, azt, ahogy a helyzetekben működteti a karaktert, jellemet és így alakul, változik a szituációhoz a hangsúlya, beszédstílusa, hiszen gyakorlatilag együtt játszik velük.  Robert de Nirot, Jack Nicholson, Clint Eastwoodot és Tommy Lee Jonest is sokszor szinkronizálta.

A beszélgetésből az is kiderült, Clint Eastwood pont az ő szinkronja miatt mélyítette meg a hangját a filmeken, mert annyira megtetszett neki Reviczky Gábor hangja, rájött, ez a tónus neki is jól állna.

Reviczky Gábor a beszélgetés után megnézte az Eperfa tájházat, készségesen fotózkodott a nézőkkel, akik nagy szeretettel vették körbe.   

(V.R.)